Društvo za razvoj klekljanja Preplet

Društvo Preplet

Idrija je poleg svetovno poznanega rudnika živega srebra znana tudi po klekljani idrijski čipki, ki je danes razširjena po celi Sloveniji. Njena vrednost je danes še vedno prepoznavna in cenjena.

V drugi polovici 20. stoletja je ročno izdelana čipka izgubila svoj pomen, ker jo je izpodrinila strojna izdelava čipk. Klekljanje je postalo pretežno prostočasna dejavost. Tradicionalno klekljano čipko pa v Sloveniji še vedno izdelujejo in prodajajo po nizkih cenah. Naš cilj je ljudi seznaniti, da je ročno klekljana čipka dragocena in bi jo morali bolj spoštovati. To pomeni tudi, da je izdelkom iz klekljane čipke potrebno postaviti primerno ceno, klekljarice pa pošteno plačati za njihovo delo.

Tradicionalno klekljano čipko je potrebno preoblikovati in interpretirati na nov način, da bo ponovno zasijala v vsej svoji lepoti. Da bi to dosegli, je potrebno čipko prilagoditi sodobnosti z oblikovanjem ter uporabo sodobnih materialov in tehnologij. Kakovost čipke pa lahko izboljšamo z brezplačnimi učnimi vsebinami o osnovah klekljanja.

Verjamemo, da je tradicijo možno oživiti le v posodobljeni obliki z inovacijo in izobraževanjem.

Pridružite se nam!

Društvo Preplet