Društvo za razvoj klekljanja Preplet

O idrijski in slovenski klekljani čipki

Kaj je klekljana čipka?

Klekljana čipka je vrsta čipke, ki se izdeluje s pomočjo klekeljnov (posebej oblikovane lesene palčke) in blazine. Sukanec, ki je navit na klekeljne, se prepleta po navodilih, narisanih na vzorcu, ki je pripet na blazino, čipko pa se sproti pripenja z bucikami. Obstaja več različnih vrst klekljane čipke, ki se razlikujejo po tehnikah in stilih. V Sloveniji poznamo idrijsko in slovensko čipko.

Kaj je idrijska čipka?

Idrijska čipka je vrsta klekljane čipke, ki je značilna za mesto Idrija in Deželo idrijske čipke. Prepoznavna je po značilnih tehnikah, stilu in detajlih. Ponaša se z več kot 300-letno tradicijo. Leta 1876 je bila ustanovljena Čipkarska šola Idrija, ki še danes nadaljuje z izobraževanjem mladih klekljaric v tehnikah idrijske čipke. Leta 2013 je Ministrstvo za kulturo izdelovanje idrijske čipke vpisalo v register žive kulturne dediščine, marca 2016 pa je bilo razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena.

Kaj je slovenska čipka?

Klekljanje ima v Sloveniji dolgo tradicijo. Prvi pisni viri omenjajo klekljanje v Ljubljani (1689). Čeprav je Idrija postala najbolj prepoznavno klekljarsko središče v Sloveniji, imajo tudi drugi kraji več kot 100 let dolgo tradicijo klekljanja, npr. Žiri in Železniki. Danes je klekljanje razširjeno po vsej Sloveniji. Leta 2015 je bilo izdelovanje slovenske čipke vpisano v register žive kulturne dediščine, marca 2016 pa je bilo skupaj z idrijsko čipko razglašeno za živo mojstrovino državnega pomena.

Kje je Idrija?

Idrija je staro rudarsko mesto v zahodnem delu Slovenije, znano po zapuščini rudnikov živega srebra in idrijski čipki. Mesto je vpisano na UNESCO-v seznam svetovne dediščine.